Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Docent gestuurd veldwerk/trajectmodel/excursie

Met VR is het mogelijk om leerlingen mee te nemen op een geleide excursie door middel van een docent gestuurd veldwerk waarbij de docent aanwijst en vertelt en leerlingen kijken. Met onder andere Google Expedities, Roundme, Kuula en TeachVR kunnen 360° tours gemaakt en gedeeld worden.

Google Expedities

Google Expedities is ideaal voor trajectmodel veldwerk/fieldteaching. Met behulp van de app kun je als docent expedities leiden die zijn gemaakt van verschillende 360° foto’s. Wanneer bestaande expedities worden gebruikt bevatten deze foto’s markers met interessante onderdelen binnen de foto. Het is sinds kort mogelijk om zelf expedities te maken op basis van (zelf gemaakte) 360° foto’s en Google Streetview met Google Tour Creator. Het is tegenwoordig ook mogelijk om zelf gemaakte tours ook te geven met Google Expedities. Een beperkt overzicht van bestaande expedities is te vinden op deze site, maar het aanbod is vele malen groter. Interessant zijn expedities over ontbossing op Borneo, de schematische instructies van Vida Systems over bv. vulkanisme, atmosferische circulatie en aardbevingen, koraalverbleking en expedities van het Britse Department for International Development.

Een nadeel van Google Expedities is de manier waarop deelnemers aan de excursie met de gids verbonden worden. Hiervoor is een peer-to-peer wifinetwerk nodig. Vraag de ICT-beheerder of het schoolnetwerk dit kan ondersteunen. Als dit niet blijkt te kunnen is dat geen probleem, maar dan zul je zelf een router mee moeten nemen van huis.  Je zet de router in de klas en laat leerlingen verbinding maken met de router, de router hoeft zelf niet verbonden te zijn met het internet. Sterker nog, een router aansluiten op het internet van het schoolnetwerk kan er toe leiden dat het hele schoolnetwerk uitvalt. Vervolgens kunnen leerlingen deelnemen aan de tour die jij gaat geven. Kijk hier voor meer informatie over het instellen van de router. Controleer ook even met de ICT-beheerder of je een eigen router kunt meenemen, of dat zij er misschien nog een hebben.

TeachVR (website en app)

Een platform om zelf lessen te maken aan de hand van 360° foto’s. Principe lijkt op Google Expedities, maar de techniek erachter is eenvoudiger. Op de website kun je met eigen 360° foto’s, foto’s van Google Streetview en 360° video’s expedities maken. Deze kunnen vervolgens worden gestart en geleid vanuit de website door leerlingen de code voor die expeditie te geven. Groot voordeel is dat hier geen speciaal wifinetwerk voor nodig is, een gewone internetverbinding is voldoende. Nadeel is dat het platform in tegenstelling tot Google Expedities niet gratis is. Ook is het al bestaande aanbod expedities kleiner dan het aanbod van Google.

Kuula en Roundme

Met Kuula en Roundme kunnen tours gemaakt worden met eigen 360° foto’s. Een groot nadeel is dat op beide platforms slechts een beperkt aantal foto’s kan worden geüpload voordat een abonnement moet worden afgesloten. Ook is het niet mogelijk om foto’s uit Google Streetview te gebruiken of de tours klassikaal te leiden.

Holobuilder

Met Holobuilder is het mogelijk om een 360° foto uit te breiden met links, video’s, foto’s, pijlen, pdf’s en andere extra informatie waardoor het mogelijk is om een interactieve VR scene te maken die als instructie zou kunnen dienen. Ook heb je de mogelijkheid om verschillende scenes aan elkaar te linken waardoor leerlingen zelf door een tour kunnen navigeren. Qua mogelijkheden en inpassingen is Holobuilder interessanter dan Kuula, Roundme, TeachVR en Google Expedities. Het geeft je de mogelijkheid om allerlei informatie in een foto te zetten en deze foto vervolgens te delen met leerlingen. Zij kunnen dan door de scenes en informatie navigeren. Helaas is het niet mogelijk om de tour klassikaal te leiden, maar door bijvoorbeeld een stappenplan te maken of leerlingen door de tour heen te praten kan Holobuilder wel worden gebruikt voor dit type veldwerk. Holobuilder heeft ook nadelen, zo is het niet mogelijk om Google Streetview te gebruiken als bron voor 360° foto’s en is het een betaalde dienst.

 

Literatuur

Fraser, B. (2018) Now students can create their own VR tours. Gevonden op 30-5-2018 op: https://www.blog.google/topics/education/tour-creator-schools-vr/

Advertentie
%d bloggers liken dit: