Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Objectmodel veldwerk/veldonderzoek

Dit type veldwerk is als het ware een kleinschalig wetenschappelijk onderzoek. Er is een probleem of een vraag, leerlingen formuleren een eigen hypothese op basis van literatuur, lesstof of andere bronnen, en gaan proberen deze hypothese te bewijzen of te verwerpen. Dit type veldwerk leidt uiteindelijk tot een beantwoording van een vraag of het oplossen van een probleem waardoor dit gepresenteerd kan worden (Bosschaart, 2009). Veldonderzoek is wat lastiger na te bootsen in VR, maar er zijn mogelijkheden.

Een interessante manier waarop is door leerlingen zelf foto’s en video’s te laten maken. Zij kunnen dan als het ware zelf (een gedeelte van) een tour maken en op die manier hun resultaten presenteren. Dit zouden ze kunnen doen door gebruik te maken van een 360° camera of de app Cardboard Camera.

Cardboard Camera

Camera app om zelf 360° foto’s te maken met een smartphone. Kan gebruikt worden om leerlingen zelf 360° foto’s te laten maken in een onderzoek in de directe omgeving van de school. Deze foto’s kunnen helaas niet gebruikt worden in de Google Tour Creator. Wel kunnen deze foto’s gebruikt worden om een expeditie te maken in TeachVR.

Eigen 360° camera

Met een eigen 360° camera kunnen foto’s en video’s worden gemaakt door leerlingen om te gebruiken in een onderzoek. Deze foto’s kunnen worden gebruikt als onderdeel van een tour. De resultaten van een goedkope 360° camera zijn al snel bruikbaar, ondanks dat de kwaliteit van de foto’s niet per se heel goed is. Zelf heb ik geëxperimenteerd met een goedkoop opzetstuk voor op een smartphone. Werkte prima en maakte het mogelijk om zelf 360° foto’s en video’s te maken, maar de beeldkwaliteit hield niet over. Oriënteer goed en kijk naar een leuke aanbieding zou ik zeggen.

 

Literatuur

Bosschaart, A. (2009) De eigen omgeving en veldwerk. In van den Berg, G., editor, Handboek Vakdidactiek Aardrijkskunde, pp. 233-268. Landelijk Expertisecentrum Mens- en Maatschappijvakken, Amsterdam

Advertentie
%d bloggers liken dit: