Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Verschillende soorten smartphone VR-brillen

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Er zijn ondertussen veel verschillende soorten VR-brillen die gebruikt kunnen worden in combinatie met een smartphone. Variërend van een paar euro per stuk voor een kartonnen bril tot en met de Samsung Gear VR en de Google Daydream, de keuze is enorm. Er zijn tegenwoordig zelfs brillen die speciaal voor het onderwijs zijn ontworpen. Op deze pagina bespreek ik een aantal soorten brillen en mijn ervaringen met deze brillen.

Kartonnen Cardboard bril

Deze kun je zien als het instapmodel. Ze zijn goedkoop, vaak al vanaf een paar euro per stuk, en bieden afhankelijk van de kwaliteit van de lenzen al een hele aardige mobiele VR-ervaring. Ze zijn van stevig karton, door de vorm sluiten de brillen redelijk goed af van de omgeving, en afhankelijk van het model passen de meeste telefoons er in. Daar staat tegenover dat het een crime kan zijn om ze allemaal in elkaar te vouwen. Zeker als je niet de eerste 20 minuten van je eerste VR-les wil besteden aan het rondrennen en uitleggen hoe de bril gevouwen moet worden, is het handig om te kijken naar brillen die al gevouwen en in elkaar gezet zijn. Telefoons worden in de houder geklemd met elastiek of klittenband wat er toe leidt dat telefoons bij wilde bewegingen uit de houder kunnen schieten en vallen.

Plastic houder

Deze brillen zijn wat steviger dan de kartonnen Cardboard brillen en zijn eigenlijk al klaar voor gebruik. De telefoon moet er worden ingeschoven of geklikt en dan kan de bril worden opgezet. Deze brillen sluiten vaak goed af van de omgeving, en hoeven door de hoofdband niet te worden vastgehouden. De kwaliteit van de bril en de lenzen verschilt enorm, alsmede de kwaliteit van de bril. Zelf heb ik een aantal van deze brillen geprobeerd van een niet nader te noemen goedkope winkel in Nederland en een wat duurdere variant van een andere winkel en dat verschil is duidelijk merkbaar. De klep/schuif van de goedkope brillen waar je de telefoon mee in de bril schuift voelt kwetsbaar aan, en door de beperkte kijkbreedte (FOV) heb je het gevoel dat je door een VR-verrekijker naar je telefoon kijkt. De duurdere variant voelt steviger aan en geeft niet de illusie van het kijken door een verrekijker. Kortom, het is het waard om een bril even te proberen voordat je een klassenset aanschaft. Let bij de aanschaf ook op de maat telefoons die in de bril past (dit verschilt) en of de bril geschikt is voor brildragers (verschilt ook).

Schuimrubberen houder

Dit type bril werkt exact hetzelfde als de plastic houder, maar is speciaal ontworpen voor gebruik in het onderwijs. De brillen zijn gemaakt van schuimrubber zodat deze stevig is en tegen een stootje kan. Verder werkt dit type bril hetzelfde als de plastic varianten hierboven.

Plastic opzetbril

Dit type brillen lijkt totaal niet op de andere brillen, deze wordt namelijk als clip over de telefoon geschoven. Qua gebruiksgemak is dit een ideale bril, hij is universeel voor elke telefoon, brildragers kunnen deze ook gebruiken en de bril neemt weinig opslagruimte in. Daarnaast kun je de telefoon gewoon bedienen omdat het scherm bereikbaar is en kun je als docent zien wat leerlingen aan het doen zijn. Dit is kinderachtig, maar erg handig als je leerlingen een vrije opdracht geeft en niet wil dat de halve klas op een gegeven moment in een virtuele achtbaan zit. Daar staat tegenover dat je voor je gevoel qua immersie flink inlevert bij deze bril, de bril sluit namelijk helemaal niet af van de omgeving. Toch blijkt in de praktijk dat dit soort brillen qua immersie nauwelijks onder doen voor volledig afgesloten brillen (Kim & Kim, 2017). Verder kan de clip in kwestie makkelijk verschuiven waardoor deze af en toe moet worden bijgesteld en moet de telefoon de hele tijd worden vastgehouden tijdens het kijken. Toch is deze bril in mijn ogen een ideaal startpunt voor de meeste toepassingen in de klas. Het is een simpel brilletje waarbij niet veel fout kan gaan, de bril is stevig, neemt weinig opbergruimte in, is erg makkelijk in het gebruik en past op elke telefoon.

Samsung Gear VR en Google Daydream

Wil je écht aan de slag met VR in de klas? Dan is de Samsung Gear VR en de Google Daydream de beste oplossing. Deze brillen bieden op het gebied van smartphone VR de beste ervaring. De brillen zitten goed in elkaar, met een hoge kijkhoek (FOV), zijn goed afgesloten van de omgeving én bieden de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de omgeving. Deze brillen hebben namelijk een controller waardoor je door een ervaring kunt bewegen en lopen, waar je bij de andere brillen alleen om je heen kunt kijken. Dit maakt het mogelijk om echt op onderzoek uit te gaan in plaats van alleen rond te kijken in een 360° foto of video. Een groot nadeel van deze twee systemen is de hoge aanschafprijs van de bril, gecombineerd met het beperkte aantal smartphone waarmee het werkt. Waar de overige smartphone VR-brillen redelijk universeel zijn, werkt de Samsung Gear VR alleen met (nieuwere) Samsung telefoons en de Google Daydream alleen met nieuwere telefoons die voldoen aan de hardware eisen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zul je dus niet alleen de brillen maar ook een stapel telefoons moeten kopen. Op die manier komt de benodigde investering in de buurt van de prijs van een standalone VR-headset, maar heb je een kwalitatief goede ervaring en kun je gebruik maken van alle mogelijkheden die smartphone VR op dit moment biedt.

Overzicht belangrijke aspecten verschillende smartphone VR-brillen

    Praktisch Immersie Kosten
Type bril Duurzaam-heid Geschikt voor brildragers Hoofdband Opslag-ruimte Afgesloten van omgeving FOV Bediening Per stuk
Kartonnen Cardboard bril Stevig karton, blijft karton Ja Nee Eenmaal gevouwen veel ruimte Redelijk goed afgesloten 90° Lastig, kan alleen door telefoon uit houder te nemen of via neusgat. €2,- tot €15,-
Plastic houder Plastic, goedkope modellen soms kwetsbaar Afhankelijk van model Ja Neemt veel ruimte in Goed afgesloten Afhankelijk van model, goedkopere 90° Lastig, kan alleen door telefoon uit houder te nemen Goedkopere modellen vanaf €4,95, betere kwaliteit duurder.
Opzetclip Plastic Ja Nee Neemt weinig ruimte in Niet 100° Eenvoudig, telefoon kan bediend worden €10,- tot €20,-
Houder van schuim-rubber

 

Goed, bril is ontworpen voor gebruik door kinderen Ja Nee Neemt veel ruimte in Goed afgesloten 100° Lastig, kan alleen door telefoon uit houder te nemen Vanaf €30,-
Google Daydream Goed Ja Ja Neemt veel ruimte in Goed afgesloten 90° Met een controller. Vanaf €80,-
Samsung Gear VR Goed Ja Ja Neem veel ruimte in Goed afgesloten 101° Met een controller Vanaf €95,-

 

Literatuur

Kim, Y. R. & Kim, G.J. (2017) Presence and immersion of “easy” mobile VR with open flip-on lenses. VRST ’17 Proceedings of the 23rd ACM Symposium on Virtual Reality Software and Technology.

Advertentie
%d bloggers liken dit: