Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

VR gebruiken als instructie

Google Expedities

Met de app Google Expedities is het mogelijk om een inhoudelijke instructie te geven met behulp van VR. VidaSystems heeft een aantal tours gemaakt waarin bijvoorbeeld het noorderlicht, vulkanisme, aardbevingen, atmosferische circulatie, wolken, de hydrosfeer, koraalriffen, fotosynthese, datering, wind, tornado’s en fossilisatie aan bod komen. Sommige van de schematische tekeningen die worden gebruikt zijn handig, en het idee om een instructie op deze manier vorm te geven interessant, maar er kleven ook nadelen aan. Het is in de praktijk lastig om een tour te vinden die perfect aansluit bij de lesstof, waardoor het lastig is om in te passen in de les. En doordat het gebruik van VR ook vaak gepaard gaat met de nodige opwinding, is het de vraag of de instructie beklijft. Op Google Expedities zijn ook veel tours te vinden naar historisch interessante plaatsen.

Nearpod

Nearpod is een platform dat het mogelijk maakt om interactieve lessen te maken, te delen en uit te voeren. Je kunt daarbij gebruik maken van bestaande lessen, maar ook zelf lessen maken. Het maken van een les lijkt een beetje op het maken van een Powerpoint presentatie, je begint met een slide en bouwt vanuit hier de rest van de presentatie op. Er zijn veel verschillende invoegtoepassingen voor de slides zoals video, foto, twitter, pdf’s en ook 360° foto’s. Hierdoor wordt het mogelijk om VR te gebruiken als onderdeel van een instructie. Leerlingen gebruiken namelijk hun telefoon om de Nearpod les te volgen.

Naast de mogelijkheid om VR in een instructie in te passen heeft Nearpod nog meer interessante invoegtoepassingen. Het is namelijk mogelijk allerlei interactieve elementen als vragen of een poll toe te voegen. De antwoorden die door leerlingen worden gegeven worden opgeslagen waardoor je ze later kunt analyseren. Oftewel, naast de mogelijkheid van VR maakt Nearpod het ook mogelijk om allerlei formatieve toetsingselementen toe te voegen aan je lessen. Interessant om eens mee te gaan experimenteren.

Oceanische circulatie

Bijzondere vermelding is er voor NTR internet & innovatie. Zij hebben een 360° instructiefilm gemaakt over oceanische circulatie in samenwerking met professor paleoceanografie Appy Sluijs. Het is een leuke vorm en zou gebruikt kunnen worden als vervanging van een instructie (bijvoorbeeld bij de NLT module “de bewegende aarde”).

 

Advertentie
%d bloggers liken dit: